Снимки на Карлос Кастанеда

Снимки на Карлос Кастанеда

























Кой е Карлос Кастанеда?

Карлос Кастанеда е американски писател и антрополог от южноамерикански произход. Роден в Перу, по-късно емигрира в САЩ, учи в Лос Анджелис и защитава докторат по антропология. През 1960 година, по време на следването си в университета на Лос Анджелис, пожелал да научи нещо повече за лечебните растения, използвани от индианците.

Решаваща за него била срещата му с дон Хуан Матус - магьосник (нагуал) от племето яки. През следващите години пише книги, в повечето от тях описва учението си при дон Хуан Матус. След време, Кастанеда основава Cleargreen Incorporated – организацията, създадена да разпространява богатото духовно наследството на шаманите от древно Мексико в съвременния свят.

Въпреки световната си известност, Кастанеда дава малко интервюта, избягва да се снима и не отговаря на критиките и нападките, че книгите и тезите му са измислица. Някои го отричат и обвиняват. Други го почитат, заради изключителния му писателски талант. Списание Times му посвещава цял брой.

Самият Кастанеда остава скромен до края на земния си път, следвайки учението на Дон Хуан и споделяйки своето знание в книгите си. Близките му твърдят, че Кастанеда не просто умира, а подобно на своя учител, изчезва, обгърнат от светлина, преминавайки в друго ниво на съзнание. (с)


































Удостоверение за раждане на Карлос Кастанеда









































Бащата на Карлос Кастанеда
 


Статия за Карлос Кастанеда





За заминаването на Кастанеда

Това изявление се публикува (22 юни, 1998 г.) в отговор на многочислените въпроси oтправени към Cleargreen във връзка с проявеното от страна на пресата внимание към Карлос Кастанеда:

Дон Хуан Матус въвежда своя ученик, Карлос Кастанеда в когнитивния свят на шаманите от древно Мексико. Карлос Кастанеда пише е писал подробно за обучението си при дон Хуан, по време на което дон Хуан му предава пътя на воина. За дон Хуан, воина е същество което живее живот изпълнен с изседване на безкрайните възможности на човешкото съзнание, които обикновено остават недокоснати, същество, което се впуска, когато времето дойде на окончателно пътешествие на крилете на съзнанието, към пълната свобода.

Дон Хуан описва тази възможност на ученика си: “воините могат да запазят своето съзнание, което обикновено се унищожава по време на умиране. В момента на преминаване, тялото в неговата цялостност е изпълнено със знание. Всяка клетка става съзнателна сама за себе си и в същото време съзнателна за цялостността на тялото.”

Карлос Кастанеда напусна света по същия начин, както неговия учител дон Хуан Матус: в пълно съзнание. В света на ежедневието не съществува описание съответстващо на подобно явление. За това поради изискванията на този свят - юридически и за архивни цели, Карлос Кастанеда бе обявен за умрял.

Карлос Кастанеда работи неуморно, с огромна грижа, за да направи достъпен света на магьосниците от древно Мексико и воинския път за всеки, който иска да учи. Напускайки света като самотен воин, в пълно съзнание, Карлос Кастанеда остави зад себе си знание достъпно за всеки, който желае да се отправи към безкрайните нива на съзнание достъпни за човешките същества. (с)

Няма коментари:

Публикуване на коментар